Великий, маленький Бродяга

2014-04-16

/Files/images/retro_videosalon/images.jpg

Ретро -салон «Забути неможливо», створений на базі центральної міської бібліотеки ім. Котляревського, в черговий раз відчинив свої двері для любителів старовинних фільмів. Сеанс був присвячений 125 -річчю з дня народження геніального актора німого кіно Чарлі Чапліна.

Бібліотекар Валентина Клименко ознайомила гостей з біографією знаменитого Бродяги. Розповіді Валентини Іванівни чергувалися з показами короткометражних фільмів, де головну роль грав Чарлі.

Акторська доля, здавалося, була просто уготована Чарльзу, який народився в 1889 році: його батьки, старший брат - всі були акторами. Але при цьому шлях до оглушливої кар'єрі коміка, якій зумів домогтися Чарлі, зовсім не був встелений трояндами. Мама, яка займалася співом і танцями, через хворобу втратила голос. Сім'я майбутнього генія перебувала в настільки тяжкому становищі, що довелося йти всім до робітного дому, щоб не померти від голоду. Через принижень мати Чарлі збожеволіла.

Хто знає, не виявися талановитий підліток на самому дні суспільства, чи зумів би він домогтися так багато? Але він йшов, наполегливо йшов, відчуваючи в собі творчу силу і бажання створювати своє кіно. У 1914 році, коли на планеті вирувала Перша світова війна, в кіномистецтві з'явився, а потім і підкорив весь світ, образ маленького Бродяги. Незважаючи на приземленість цього поняття, чаплінський герой одночасно був і джентльменом - смішним, зворушливим і навіть трагічним. Можливо, навіть це він, чоловічок у широченних штанинах, капелюсі, величезних черевиках, одягнутих «навпаки», і з бамбуковою тростиною, допомагав людям вижити в періоди загальних потрясінь, таких як Велика депресія, Перша і Друга світові війни. Весь цей час він продовжував творити, змушував людей сміятися і плакати, вчив їх бути щирими.

Чарлі Чаплін помер 25 грудня 1977. За час життя він був удостоєний безлічі різних нагород у галузі кіномистецтва. Він залишається генієм і сьогодні. Це як не можна більш наочно підтвердив кіносеанс у день його народження в Ізмаїлі: незважаючи на те, що демонстрованим фільмам понад століття, глядачі раніше не могли стриматися від сміху і також щиро шкодували маленького чоловічка у безглуздому вбранні, як і перші шанувальники таланту унікального актора.

Кiлькiсть переглядiв: 399