Особистий кабінет виборця

2014-04-17

/Files/images/meropriyatiya/Герасименко выст.JPG

Актуальною у зв'язку з майбутніми виборами була зустріч ізмаїльчан з начальником відділу ведення Державного реєстру виборців Ізмаілського міськради Валерієм Герасименко, яка відбулася в Ізмаїльської бібліотеці ім. І.П.Котляревського в четвер, 17 квітня. У зустрічі крім городян, які отримали виборче право, брали участь співробітники ізмаїльській бібліотечної системи для дорослих, які на базі своїх бібліотек навчатимуть виборців користуватися новим Інтернет -сервісом «Особистий кабінет виборця ».

Хоча можливість перевірити наявність себе у виборчих списках через Інтернет з'явилася ще минулого року, знають про неї далеко не все. Саме з цієї причини Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України » спільно з Одеською універсальною науковою бібліотекою ім. М. Грушевського ініціювали проект, мета якого - популяризувати новий Інтернет-сервіс серед населення, щоб спонукати громадян звіряти інформацію про себе в попередніх виборчих списках і тим самим робити їх більш точними.

Для втілення проекту в життя 60 бібліотекарів з різних міст Одеської області, включаючи Ізмаїл, пройшли спеціальний тренінг в Одесі. І тепер за допомогою комп'ютерного обладнання, яким оснащені бібліотеки нашого міста, на безоплатній основі можуть пояснювати ізмаільчанам, як користуватися сервісом «Особистий кабінет виборця» на сайті Державного реєстру виборців (ГРІ) www.drv.gov.ua.

Більш докладно про цю Інтернет- послузі можна було почути в ході зустрічі з начальником відділу ведення ГРІ Ізмаілського міськради, який розповів про вимоги до автоматизованої інформаційно -телекомунікаційної системі державного обліку виборців. Про те, що сьогоднішній Держреєстр виборців України є єдиною для всієї країни електронною базою даних, яка постійно оновлюється, відкрита і доступна для населення, але, в той же час, персональні відомості про конкретний виборця - конфіденційні і доступні тільки йому.

Присутні на зустрічі ізмаільчане отримали докладне роз'яснення про користування послугою «Особистий кабінет виборця ». Її можна знайти в лівому верхньому куті сайту Державного реєстру виборців. Після проходження реєстрації, людина, яка зайшла в «особистий кабінет» може відправити запит на перевірку своїх даних у списку виборців. Відповідь, де буде вказано, чи є що звернулася людина в списку і на якій ділянці він має голосувати, приходить йому електронною поштою в найближчі кілька днів.

Якщо введені в онлайн режимі персональні дані не будуть збігатися з тими, які є в реєстрі, то на електронну пошту звернувся від ЦВК прийде повідомлення про неточності, після чого виборцю необхідно прийти в місцевий відділ ведення держреєстру з паспортом, щоб внести потрібні поправки.

Начальник ізмаїльського відділу ведення ГРІ порадив виборцям бути пильними і передбачливими, щоб не позбутися виборчого права в день виборів, коли за законом ніякі зміни в списки вноситися не можуть: «Виборці можуть звірити свої дані або на своїй виборчій дільниці, або у відділі ведення ГРІ по місцем проживання. Перед нинішніми президентськими виборами попередні списки можна перевіряти до 19 травня включно. Внесення змін до уточнених списків (за п'ять днів до виборів) проводяться тільки в двох випадках: при подачі виборцем заяви до суду або по повідомленню місцевого відділу ведення ГРІ, якщо його співробітники виявили там кратне включення одного й того ж виборця».

Слід зазначити, що існуюче законодавство дозволяє громадянам України змінювати місце голосування без зміни виборчої адреси, особливо це стосується студентів, працівників, що перебувають у відрядженнях, і тих, хто проживає не за місцем реєстрації. Достатньо лише заздалегідь звернутися до органу ведення реєстру або за місцем знаходження, або за місцем реєстрації для внесення змін. Крім заяви про зміну місця голосування, до органу ведення реєстру слід надати копію документів, які мотивують таку заяву (довідка з медичної установи , з місця роботи, навчання і т.д.).

Нагадуємо, що відділ ведення держреєстру в нашому місті, куди можна звертатися за уточненням інформації в списках, знаходиться на першому поверсі Ізмаїльського міськвиконкому, в каб. 110. Час роботи - з 8.00 до 17.15 (обідня перерва з 13.00 до 14.00). Вихідні - субота, неділя.

Тетяна Дьяченко

Кiлькiсть переглядiв: 403